Uitgelicht: Center Parcs bespaart met vloeibare zwembadafdekking

Heb je nou een topic, bv. beste #AquaMundo van #CenterParcs, of beste wildwaterbaan, dan kun je deze hier kwijt! Alleen als ze niet in de andere fora passen!

Uitgelicht: Center Parcs bespaart met vloeibare zwembadafdekking

Sponsor

Sponsor
 

Uitgelicht: Center Parcs bespaart met vloeibare zwembadafdekking

Berichtdoor Bram » Wo 15 Jul 2015, 13:31

Afbeelding
Uitgelicht: Center Parcs bespaart met vloeibare zwembadafdekking

Al ruim 45 jaar staan natuur en milieu hoog in het vaandel bij Center Parcs. Zo heeft Center Parcs zich de doelstelling opgelegd om het energieverbruik van de parken met 20% te verlagen. Onder het mom van deze doelstelling is Center Parcs bij hun park de Kempervennen in 2014 aan de slag gegaan met het testen van Heatsavr de vloeibare zwembadafdekking. Resultaat, een rendement van ruim 70%!

Zwembaden zijn flinke energieverslinders en dus met het oog op duurzaamheid voor veel vakantieparken een lastig item. Om energie te besparen bij een zwembad is het raadzaam om het af te dekken. Dit is vaak een lastige en/of prijzige opgave, des te meer voor Center Parcs waar alle zwembaden een exotische vorm hebben. Dit is juist waar een vloeibare zwembadafdekking goed tot zijn recht komt. Volgens de producent vormt het product een monomoleculair laagje op het zwembadoppervlak waarmee de verdamping van water geremd wordt en daarmee ook het warmteverlies. Als innovatieve koploper besloot Center Parcs het Canadese product Heatsavr eens grondig te testen.

Voor de pilot werd er gekozen voor het Koraalbad. Dit relatief kleine bad met weinig variabelen bleek het meest geschikt om betrouwbare metingen uit te voeren. Om het effect van de vloeibare zwembadafdekking goed te kunnen monitoren werden er warmtesensoren en een flowmeter direct bij de bron van de warmte afgifte geplaatst, de warmtewissellaar. Op deze manier was de energie specialist van Center Parcs in staat om zeer exact het warmteverbruik van het zwembad te monitoren en daarmee het effect van de vloeibare afdekking waar te nemen. Vanaf medio 2014 werd er telkens drie weken wel en drie weken niet gedoseerd. Vervolgens is het effect -met in achtneming van weersvariabelen- gecalculeerd. Resultaat een rendement van 70% tot 100%, voor elke euro vloeibare afdekking verbruikt werd er €1,70 tot €2,00 bespaard.

Bufferkelder
Het Koraalbad is een zwembad met bufferkelder. Omdat de vloeibare afdekking een drijvend vermogen heeft kan het voorkomen dat een gedeelte van het product achterblijft in een bufferkelder. Om dit te voorkomen werden er een tweetal drijvende skimmers in de buffer geplaatst. Deze skimmers zorgden ervoor dat de vloeibare afdekking werd meegenomen in de totale circulatie en dus ook weer terug naar het zwembad.

Vervolg
Center Parcs is momenteel aan het kijken op welke zwembaden ze nog meer de vloeibare afdekking gaan toepassen. De volgende stap is de toepassing bij een binnenbad waar door de verminderde verdamping ook naar het besparingseffect op luchtbehandeling gekeken zal worden.

Via: Heatsavr.nl
Gebruikers-avatar
Bram
Moderator
Moderator
 
Berichten: 6641
Geregistreerd: Ma 31 Aug 2009, 13:47

Re: Uitgelicht: Center Parcs bespaart met vloeibare zwembadafdekking

Berichtdoor centerparcs » Wo 29 Jul 2015, 22:33

Heel bijzonder, wat gaat de techniek toch ver.
centerparcs
Wildwaterbaan
Wildwaterbaan
 
Berichten: 713
Geregistreerd: Ma 05 Apr 2010, 10:53
Woonplaats: Druten

Re: Uitgelicht: Center Parcs bespaart met vloeibare zwembadafdekking

Berichtdoor Cp Rogier » Do 30 Jul 2015, 14:29

De techniek gaat zeker ver.
Volg Aqua Mundo Forum ook op:
Afbeelding AfbeeldingAfbeelding
Cp Rogier
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 12656
Geregistreerd: Za 13 Jun 2009, 10:39
Woonplaats: Overijssel


Terug naar [Center Parcs] #AquaMundo's Algemeen

 

© 2009-2020 Aqua Mundo Forum. Alle rechten voorbehouden. Website geproduceerd door Solutsoft Internatonal
Het Aqua Mundo Forum is op geen enkele manier verbonden met Center Parcs, de Pierre & Vacances Center Parcs groep of de joint venture Center Parcs.