Uitgelicht | Uitgelicht: het groenbeleid en duurzaamheid bij Center ParcsGepubliceerd door: Debbaut  •  Afdeling: Center Parcs algemeen
Uitgelicht: het groenbeleid en duurzaamheid bij Center Parcs

Als je op vakantie gaat naar Center Parcs kom je altijd in een groene en natuurlijke omgeving terecht.
Velen zullen wel weten dat Center Parcs er alles aan doet om de mens en de natuur harmonieus met elkaar te laten omgaan. In deze uitgelicht geef ik jullie informatie over hoe Center Parcs zo natuurvriendelijk mogelijk probeert te zijn en hoe het de natuur aanpakt. Zowel de tropische natuur als de echte inheemse natuur. Voor deze uitgelicht heeft Jean Henkens, de huisbioloog, speciaal een woordje uitleg gedaan.

 

Groenbeleid

 

 

Het tropische waterparadijs: Het Aqua Mundo
Het gesprek met Jean Henkens begon meteen met het Aqua Mundo, heel logisch aangezien dat de belangrijkste troef van een park is.
Het belangrijkste is eigenlijk de vormgeving van het Aqua Mundo, de vakantiegangers moeten echt uit de dagelijkse wereld gesleurd worden in een zo natuurlijk mogelijke omgeving waar eigenlijk enkel natuurlijke elementen in te zien zijn.
Het is belangrijk om bij de bouw van een Aqua Mundo alle principes los te laten, alleen zo verkrijg je het unieke concept.
In de tropen vind je weinig bloei, dus zul je niet zoveel bloemen terugvinden, terwijl men eigenlijk verwacht dat er heel veel bloei is. Dit is een voorbeeld van principes loslaten.


Wat ook belangrijk is bij de vormgeving: Planten hebben een functie. Niet alleen maken de planten zuurstof aan (Voor ruim 400 personen). Maar de planten zorgen ook voor de akoestiek. Let maar eens op: in een normaal recreatiebad met slechte akoestiek mag je blij zijn als je geen oorsuizen krijgt, terwijl in Het Aqua Mundo worden al de geluidsgolven gebroken door de duizenden bladeren.
In een Aqua Mundo kan makkelijk 800 personen, moest het gebouw kaal zijn zou je heel die massa zo zien zitten, terwijl je nu aparte delen krijgt die leuk zijn om te ontdekken.
Daarbij geven de planten ook schaduw af, erg handig aangezien negen op de tien Aqua Mundo’s een doorzichtig dak hebben.
U ziet het, bij het groenbeleid in een Aqua Mundo wordt met veel rekening gehouden.

 


Hoe komen deze planten in Nederland terecht?
Voor elke Aqua Mundo wordt er naar een ander land gegaan, in elke Aqua Mundo staan dus andere planten. Er zijn heel wat mensen die wel eens zeggen “Dat is vast heel goed voor de natuur daar!” en dat sarcastisch bedoelen, Center Parcs heeft strenge richtlijnen wat dat betreft. Er wordt altijd gezocht naar planten in gebieden die bestemd zijn voor bebouwing, daarbij moeten er altijd in de omgeving een tiental van dezelfde soort aanwezig zijn om uitsterven uit te sluiten. Ze worden dan in een slaaptoestand (coma) gebracht, een methode zelf door Center Parcs ontwikkeld, zodat ze geen eten of drinken nodig hebben tijdens het transport. Dan worden ze met alle zorg in het Aqua Mundo of de Market Dome gezet.

 


 

Hoe zit het nu met de natuur in het park zelf?
Toerisme en natuur zijn geen goede vrienden, vandaar doet Jean Henkens, en Center Parcs in het verlengde, er alles aan om de natuur en de mens zou goed mogelijk te laten samenleven.


De bossen worden met zorg uitgekozen, en om ervoor te zorgen dat als het park er eenmaal is de fauna zo goed mogelijk kan herstellen wordt er een studie voor ontwikkeling gedaan dat jaren vooruit loopt!
Om de bossen zo goed mogelijk de behouden wordt er een masterplan met alle wegen en gebouwen gemaakt, er komen niet meer dan elf cottages op één hectare en zoals waarschijnlijk wel opvalt wordt alles samengezet zodat de drukte zich op één plek afspeeld en niet over een heel stuk grond. Zo wordt de rust in het bos zo goed mogelijk gewaarborgt.


Jean Henkens mag op dat masterplan alle cottages zodanig verplaatsen zodat de kwetsbare stukken bos gespaard kunnen blijven.

 


Hoe worden de bossen onderhouden?
De natuur wordt op een bijzondere manier verzorgd, planten die ooit verdwenen zijn worden in de loop der jaren terug geplaatst, en als het park werd geplaatst in een “saai” bos wordt ervoor gezorgd dat er meer diversiteit komt door het plaatsen van andere soorten, ook wordt ervoor gezorgd dat er geen hongersnood kan ontstaan bij de dieren. Er is het hele jaar door eten te vinden.


De bewakers van al dit groen horen uiteraard bij de groendienst, dit is een groep van 20 tot 30 man en ze staan onder leiding van de floormanager Green, toen ik vroeg aan Jean Henkens wat de voorwaarden zijn om dit werk voor Center Parcs te mogen uitvoeren kreeg ik enkele keren de woorden passie en gepassioneerd te horen. Uiteraard is kennis ook heel belangrijk, maar er worden opleidingen gegeven binnen het bedrijf dus een heel speciaal diploma is niet heel noodzakelijk.
Deze mannen moeten voor een goed evenwicht zorgen: het evenwicht tussen het comfort van de gast en voldoende biodiversiteit, irritante beestjes als muggen of de processierups moeten minimaal aanwezig zijn zodat ze niet irritant zijn voor de gast, maar ze mogen niet verdreven worden aangezien ze wel een rol spelen in de biodiversiteit van het park.

 


Is er eigenlijk een verschil met Center Parcs UK?
Toen de bedrijven splitste eiste UK dat Jean Henkens ook voor hen bleef werken, om de simpele reden dat Jean de grootste kenner van het unieke Center Parcs concept is.
Jean Henkens waarborgt dus de (tropische) natuur voor Center Parcs Europe en Center Parcs UK, iets wat hij zelf heel erg fijn vindt.


Biologen van over heel Europa zijn Jaloers op Jean Henkens omdat hij zo’n ondenkbare resultaten haalt met een commercieel bedrijf, iets wat vroeger onmogelijk werd geacht.

 

Duurzaamheid


(Groene) energie
Center Parcs probeerd met groene energie alles draaiende te houden, iets wat goed te zien is in Le Bois Aux Daims waar je je auto droog kunt parkeren onder zonnepanelen.
Alle apparatuur in de cottages wordt ook vervangen door verbruiksvriendelijke exemplaren en uiteraard zul je enkel spaarlampen in je cottage vinden.

 


Een groene Aqua Mundo?
Sommige baden hebben unieke manieren om hun verbuik te minimaliseren of wordt de technische installatie (bijvoorbeeld waterpompen of waterzuiveringsinstallaties) gebruikt om het zwembadwater op te warmen.
Wat ook geen geheim is, dankzij de groende daden die overal ophangen, is dat het chloorverbruik erg wordt beperkt.
In het Aqua Mundo wordt trouwens ook gerecycled, de koralen in de themabaden zijn namelijk allemaal ooit in beslag genomen op Schiphol en in principe zouden zij worden vernietigd, maar ghelukkig kon Center Parcs deze zeldzame stukjes natuur hergebruiken.

 


CO2
Alle wagens van de Technische diensten van de parken zijn elektrisch, elektrische wagens worden ook zeer aangemoedigt voor de gasten, op de parkings vind je namelijk ook oplaadpalen.

 


Afval
Er wordt, behalve voeding, bijna niets apart verpakt olie en dergelijke worden in grote verpakkingen geleverd.
Oud frituurvet wordt verwerkt tot biodiesel.
Op de parken wordt strikt gesorteerd.

 

 

Zo, een heel erg lange tekst, maar ik hoop dat u er iets hebt van geleerd en misschien hebt u zelfs wel tips gekregen om het thuis ook beter te doen.
Ik wil Jean Henkens hartelijk bedanken voor zijn medewerking, ik ben heel erg boeiende dingen te weten gekomen dankzij hem.
Ook u bedankt voor het lezen!


Reageren? klik hier om naar het desbetreffende onderwerp op onze Facebook pagina te gaan waar u reacties kunt lezen en uw eigen reactie kunt plaatsen.


Instagram

Instagram


 
google-site-verification=aBfHFftLUl69Q93icIxAqnoZHQ3k4jAWE5G3oQv8NyA